Gemeente Nijmegen

Open Monumentendag

Met elk jaar een ander thema presenteert de gemeente Nijmegen haar monumenten aan het publiek. Kukel & Kuijpers zorgen voor de visuele vertaling van het thema in een programmaboekje, poster en advertenties.

Meer

2017: Boeren, burgers en buitenlui

“Met de kreet ‘Boeren, burgers en buitenlui’ verbond de stadsomroeper de mensen binnen en buiten de stadsmuren van Nijmegen met elkaar: de stadsbewoners, de plattelandsbewoners en de mensen met een rondtrekkend bestaan. Zij onderhielden economische en culturele relaties met elkaar. Het raadhuis, waaggebouw, molens, tuinderscomplexen, stadsboerderijen en buitenhuizen zijn hiervan het bewijs.”

2016: Iconen en symbolen

“De 30ste editie van de Open Monumentendag gaat over Iconen en symbolen. Wij hebben in Nijmegen ontzettend veel monumentale iconen en symbolen. Denk bijvoorbeeld aan onze prachtige 19e eeuwse schil. De schil is niet alleen een icoon voor de stad, maar symboliseert ook de explosieve ontwikkeling van Nijmegen eind 19e eeuw, na het slechten van de wallen. De Stevenskerk met -toren is naast een iconisch en herkenbaar punt in ons centrum ook het symbool van de wederopbouw in Nijmegen na de Tweede Wereldoorlog.”

2015: Kunst & Ambacht

“De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van Kunst & Ambacht. En Nijmegen heeft weer veel te bieden. De natuurlijke koppeling tussen kunst en ambacht is te zien in de vele schitterende decoraties in en op monumenten. Ambachtelijk gemaakt door vaklieden, maar door de uitstraling worden de werken ervaren als echte kunstwerken. In vroeger tijden was er dan ook geen verschil tussen kunstenaar en ambachtsman. De aandacht voor ambacht naast kunst is helemaal van deze tijd.”

2014: Op Reis

“Het landelijk thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Op reis’. Met dit thema verhaalt de Open Monumentendag over de invloed die reizen en vervoer hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland. In Nijmegen zijn er dit jaar weer tal van activiteiten en worden er bijzondere monumenten opengesteld. Zo kunt u aan boord van een oude klipper uit 1885 reizen in het verleden opnieuw beleven, een bezoek brengen aan de voormalige vrijmetselaarsloge Lodewijk of door een gids in en om het station rondgeleid worden. Bovendien kunt u in de Marikenstraat oude ansichtkaarten in de etalage-expositie zien en beleven wat we vroeger tijdens het reizen aan het thuisfront lieten weten.”

Kukel & Kuijpers

work
Hatertseweg 23
6533 AB Nijmegen
The Netherlands
work +31 (0)24 20 22 076